Matie vindt het leuk gasten te bedienen in haar theetuin. Frans doet het onderhoud en geniet van de vogels en insecten.


Tien jaar Theetuin De Bongerd met Matie en Frans Almekinders

Herkingen – Op maandag 30 juli 2018 was het tien jaar geleden dat Matie en Frans Almekinders begonnen met theetuin De Bongerd; een gewild eldorado van rust en natuur. Over tweeënhalf jaar is het veertig jaar geleden dat Ton en Olga Lohr met de theetuin begonnen en dat willen de Almekinders zaterdag 30 januari 2021 vieren tijdens hun 12½ jarig jubileum.

Door Nick Ehbel:
Tien jaar geleden was Frans het woonhuis dat hij toen gekocht had, aan het verbouwen en wilde hij van het huidige café eigenlijk een garage maken. Als Matie en hij toen even in de tuin uitrustten van hun werkzaamheden, schoven mensen gezellig aan en vroegen of de theetuin soms al weer open was. De aanleiding dat zij er inderdaad mee wilden beginnen, was het verzoek van iemand om er een familiefeest te mogen organiseren. Op Matie's verjaardag, tien jaar geleden, is toen de theetuin opnieuw geopend.

Voor de koop had het huis aan de Molendijk een tijdje leeggestaan. De vorige eigenaar, de heer Lohr, was verhuisd naar serviceflat Vroonlande in Dirksland. Z'n vrouw Olga, die jarenlang de theetuin exploiteerde, was in 2006 overleden en er was niets meer aan het huis gedaan.

Na de koop en het besluit de theetuin te gaan runnen, moest eerst de tuin in orde gemaakt worden. Er stonden namelijk allemaal hokken en afrasteringen voor dieren. Matie moest een opleiding sociale hygiëne doen en zorgde voor een volledige vergunning. Een tijdje heeft zij hulp gehad van haar twee nichtjes en van Tjeenk. Nu doet zij alles in haar eentje en houdt het eenvoudig.

Mensen komen naar de theetuin voor rust en ontspanning. Hier hoor je de wind ruisen, vogeltjes fluiten, bijtjes zoemen en zie je vlinders fladderen en vogels overvliegen. Matie verkoopt er heerlijk bramenjam, meer dan honderd theemelanges, gebak, ijs en allerlei dranken, waaronder ook sterke.

Matie en Frans willen hier zolang mogelijk blijven wonen en de theetuin houden zoals die nu is. Frans benadrukt dat de theetuin een wilde tuin is. Er staan onkruid en bramen waardoor een verscheidenheid aan fauna. Volgens hem broeden hier bijna twintig soorten vogels en komen zeldzame als grauwe vliegenvanger, spotvogel en beflijster op bezoek; in totaal zo'n tachtig soorten! Matie vindt het leuk dat dit op haar pad gekomen is. 'Het was niet de bedoeling en is ook niet gezocht. Wel gestuurd door mensen die zeggen dat de tuin in een behoefte voorziet.' Theetuin De Bongerd aan de Molendijk in Herkingen is open op vrijdag, zaterdag en zondag tot zonsondergang.persbericht (bron: groot goeree overflakkee.nl)

Opvallend is dat alle deelnemende ondernemers vrouwen zijn met overduidelijk hart voor hun werk. (foto: Matie Almekinders)


Geslaagde belevingsmarkt met workshops in de theetuin

Herkingen - Het was een gezellige drukte op de belevingsmarkt in theetuin De Bongerd in Herkingen op 29 sept. 2018. Mede dankzij het mooie weer bezochten meer dan 150 mensen dit evenement dat in het teken stond van gezondheid. Wat vooral opviel was het ontspannen en gezellige karakter van de markt.

De aangeboden lekkernijen pompoen/courgettesoep (Van land naar pan), Nashiperen (combinatie appel/peer Kwako fruitteelt), chutney/pompoenmarmelade (Nel Hainey), suikerarme chocola (Sugar Fighters) en (H)eerljke jam (Tia Bakker) vonden gretig aftrek. Ook de honing en de handbalsem (Groot's Honing) en de bodyscrubolie (Beauteve) vielen in de smaak van de bezoekers.

Workshop

Veel belangstelling was er voor de kruidenwandeling (Kruid je leven), het maken van een schelpentableau (Force of H'art) en de Qigong workshop (Sacha Tempels). De chakra-armbanden en de halfedelstenen van ViArt werden door veel bezoekers gekocht.
Menig bezoeker was verbaasd over de ongezonde stoffen die in voeding kunnen zitten. Door een etiket te leren lezen (Your Vitality), en de hulp die het boek 'Boodschappencoach' daarvoor biedt, kun je dat herkennen. Zo ook over het werk van een contactclown Moek (het leggen van contact met mensen met dementie, of een verstandelijke of lichamelijke beperking).

Kinderen
Speciale aandacht voor kinderen en ouders die even niet lekker in hun vel zitten (oké-zijn) en omgaan met ADHD (Dolly's praktijk) konden ook rekenen op veel aandacht van de bezoekers.

Jaarlijks evenement
Opvallend is dat alle deelnemende ondernemers vrouwen zijn. Deze dames hebben overduidelijk hart voor hun werk. Gezien het enthousiasme van de bezoekers en de ondernemers zelf, overwegen de organisatoren Carla Donkers (Kruid je leven) en Sacha Tempels (Tempels Yoga & Qigong) om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.