Matie vindt het leuk gasten te bedienen in haar theetuin. Frans doet het onderhoud en geniet van de vogels en insecten.


Tien jaar Theetuin De Bongerd met Matie en Frans Almekinders

Herkingen – Op maandag 30 juli 2018 was het tien jaar geleden dat Matie en Frans Almekinders begonnen met theetuin De Bongerd; een gewild eldorado van rust en natuur.

Door Nick Ehbel:
Tien jaar geleden was Frans het woonhuis dat hij toen gekocht had, aan het verbouwen en wilde hij van het huidige café eigenlijk een garage maken. Als Matie en hij toen even in de tuin uitrustten van hun werkzaamheden, schoven mensen gezellig aan en vroegen of de theetuin soms al weer open was. De aanleiding dat zij er inderdaad mee wilden beginnen, was het verzoek van iemand om er een familiefeest te mogen organiseren. Op Matie's verjaardag, tien jaar geleden, is toen de theetuin opnieuw geopend.

Mensen komen naar de theetuin voor rust en ontspanning. Hier hoor je de wind ruisen, vogeltjes fluiten, bijtjes zoemen en zie je vlinders fladderen en vogels overvliegen. Matie verkoopt meer dan honderd theemelanges, gebak, en allerlei dranken, waaronder ook sterke.

Matie en Frans willen hier zolang mogelijk blijven wonen en de theetuin houden zoals die nu is. Frans benadrukt dat de theetuin een wilde tuin is. Er staan onkruid en bramen waardoor een verscheidenheid aan fauna. Volgens hem broeden hier bijna twintig soorten vogels en komen zeldzame als grauwe vliegenvanger, spotvogel en beflijster op bezoek; in totaal zo'n tachtig soorten! Matie vindt het leuk dat dit op haar pad gekomen is. 'Het was niet de bedoeling en is ook niet gezocht. Wel gestuurd door mensen die zeggen dat de tuin in een behoefte voorziet.' Theetuin De Bongerd aan de Molendijk in Herkingen is open op vrijdag, zaterdag en zondag tot ca. 20.00 uur.